Als je een avondje flink aan het bier het gezeten, dan kan het prima voorkomen dat je de dag erna scheten laat die verantwoordelijk zijn voor de evacuatie van de ruimte waar je jezelf op dat moment bevindt. Hoe kan het nou eigenlijk dat bier ervoor zorgt dat je directe omgeving niet meer veilig is vanwege jouw scheten—nadat je een avond de bloemetjes buiten hebt gezet?

Het feit dat je bierscheten soms overeenkomsten vertonen met een gifgasaanval, komt vooral omdat een aantal ingrediënten van bier zwavelverbindingen bevatten. Daarnaast stimuleert het drinken van gerstenat een aantal bacteriën in de maag om boterzuur te produceren. Beiden dragen behoorlijk bij aan de intensiteit en de ernst van je scheten.  

We gaan in dit stuk bekijken hoe dit hele proces omtrent je bierscheten precies in zijn werk gaat. We gaan ook uitzoeken of er mogelijke oplossingen zijn die ervoor kunnen zorgen dat je scheten beter te verdragen zijn na het drinken van een sloot bier.

Waarom laat je überhaubt scheten?

Een scheet is niks anders dan ingesloten gas (of lucht) dat je lichaam verlaat via je rectum. Er ontstaat iedere dag ongeveer 1 liter overtollig gas in je lichaam. Dit gas zal je lichaam ook weer moeten verlaten. Dat gebeurt door middel van 10-20 scheten per dag—die je vooral laat als je slaapt.

Deze gasvorming in je lichaam ontstaat hoofdzakelijk door:

 • Lucht die je inslikt – onder andere bij eten, drinken en ademen. Dit zal bijdragen aan het totale volume van de gassen die je lichaam uiteindelijk weer moeten verlaten.
 • Micro-organismen in je darmen – hierdoor wordt het meeste gas geproduceerd en dit gas is ook de reden dat je scheten stinken. Het gaat dan vooral om het proces in de dikke darm, waar niet geheel verteerde koolhydraten uit de dunne darm worden afgebroken. 
scheten ontstaan in je darmen
De dikke darm is het epicentrum van je gasproductie

Als deze verzameling gassen uiteindelijk in je rectum eindigt om uitgestoten te worden, dan bestaat een scheet normaal gesproken ongeveer uit:

 • 59% stikstof
 • 21% waterstof
 • 9% koolstofdioxide
 • 7% methaan
 • 4% zuurstof
 • 1% waterstofsulfide

Dit laatste stofje – waterstofsulfide – is de reden waardoor je scheten naar rotte eieren stinken. De rest van de stoffen zijn nauwelijks waar te nemen met een menselijke neus. Deze herkenbare geur van rotte eieren is doorgaans het meest prominente aspect van een scheet. 

*Methaan is overigens de stof die licht ontvlambaar is. Handig om te weten als je ooit een aansteker bij je scheet hebt gehouden.

Waarom stinken bierscheten zo?

Er zijn een aantal redenen waarom bier bijdraagt aan de hoeveelheid en de intensiteit van je arsenaal aan scheten. Ze hebben niet allemaal evenveel invloed, maar als je ze combineert vormt zich vanzelf een onfris plaatje.

Zwavel als hoofdschuldige

De reden dat je scheten zo verrot en penetrant ruiken na een avond bierdrinken—is dat bier nogal wat sulfaat herbergt. Het bevat namelijk een aantal ingrediënten die zwavelhoudend zijn, waaronder:

 • Gist – zorg voor het fermenteringsproces door suiker om te zetten in alcohol.
 • Mout – brandstof voor de gist die tevens voor de smaak van het bier zorgt.
 • Dimethylsulfide –  bijproduct dat ontstaat tijdens het fermenteringsproces.
 • Hop (weliswaar in mindere mate) – zorgt voor de toevoeging van bitterheid.

Hierdoor kan bier ervoor zorgen dat je scheten als ware biologische wapens je lichaam verlaten. De hoeveelheid waterstofsulfide die je scheten bevatten kan door de consumptie van zwavelverbindingen toenemen—hetgeen killing kan zijn voor de mensen en de sfeer in je directe omgeving.

scheten laten na bier drinken
Bier bevat ingrediënten die je scheten naar een véél hoger niveau tillen

Je geeft je scheten door het consumeren van bier – dat dus veel van die zwavelverbindingen bevat – net dat extra zetje waardoor hilariteit snel kan omslaan in een ernstige noodzaak aan frisse lucht.

Oplosbare vezels en boterzuur

Een extra factor waardoor bier je scheten van wat meer panache kan voorzien zijn oplosbare vezels. Maar wat zijn dat eigenlijk voor vezels?

Je kunt in je dagelijkse voeding grofweg 2 soorten vezels vinden:

 • Onoplosbare vezels – prima spul, doet belangrijke dingen zoals het reguleren van je bloedsuiker en je stoelgang. Deze vezels hebben echter vrij weinig invloed op de kwaliteit van je scheten, wel op een verhoogde kwantiteit.
 • Oplosbare vezels – deze jongens tappen uit een ander vaatje als het om scheten gaat. Dit soort vezels kunnen in je dikke darm door bacteriën worden verteerd. Ze zullen dit dan ook met alle liefde doen. Uiteraard laten deze bacteriën na het verteren van de oplosbare vezels gas los.

Bier bevat een gezonde hoeveelheid oplosbare vezels. Combineer dit met het reeds aanwezige sulfaat dat bier bezit en je hebt een dodelijke combinatie als het om scheten gaat. De oplosbare vezels werken dus eigenlijk als een soort katalysator voor de intensiteit van je scheten.

Een deel van deze oplosbare vezels wordt omgezet in boterzuur. Dit zuur ruikt letterlijk naar iets dat in het hoekje van kots of gal zit. Heel naar spul, dat overigens wel belangrijke taken in je lichaam vervult.

Boterzuur zorgt daarnaast ook voor de geur die je wellicht herkent van oud bier dat zuur geworden is. Als je scheten dus naar verzuurd bier ruiken, dan weet je nu waardoor dat komt. Het is de geur van boterzuur—die stand weet te houden tussen de geur van rotte eieren, terwijl je een kater hebt. Een sluipmoordenaar van een cocktail. 

Kater Voorkomen – kijk hier hoe je van je effectief kater van je kater af kunt komen.

Dextrine in bier

Een andere reden waardoor je bierscheten wat compacter en penetranter van geur zijn, kan verklaard worden door de aanwezigheid van dextrine. Dit is een stof die – vooral bij donkere biersoorten – ontstaat tijdens het brouwproces. 

Gist zal normaal gesproken in staat zijn vrijwel alle suikers in de bestanddelen van bier te fermenteren. Dat is ook de taak van gist tijdens het brouwproces. Gist is echter niet in staat dextrine te fermenteren.

Dit zal dus uiteindelijk in het bier achterblijven en – zijn we weer – in de dikke darm door bacteriën omgezet worden in gas. Een extra duit in het zakje van je bierscheet
die, door de “ideale” omstandigheden die al dat bier creëert, van hoogwaardige kwaliteit zal zijn.

Extra gasvolume door het vele drinken 

Als je een flinke hoeveelheid bier wegklokt, dan zul je ook meer lucht inslikken. Dat is op zichzelf niet zo’n groot probleem, zeker niet als het gaat om de intensiteit van je scheten. De lucht die je naar binnen hapt is namelijk vrijwel neutraal.

Je slikt meer lucht in door de vele slokken bier die je drinkt

Het zorgt er echter wel voor dat het totale volume aan gas in je lichaam toeneemt. Hierdoor zal er dus meer gas je lichaam moeten verlaten. Dit heeft als direct gevolg dat je meer scheten produceert.

Combineer dit met de voorgaande factoren en je hebt niet alleen dodelijke scheten, maar ook een toename in het aantal scheten waarmee je de lucht om je heen vervuilt. Niet ideaal als je in een vergadering zit of in een drukke metro staat.

Is er wat aan te doen?

Op zich kun je de omstandigheden optimaliseren met als doel zo weinig mogelijk scheten te laten. Dit kan door middel van voeding of een supplement dat het verteringsproces in de dikke darm stimuleert, of je maag tot rust brengt.

Ik wil er wel bij vermelden dat zeker de voeding wat mij betreft een druppel op een gloeiende plaat is. Kijk, het is niet handig als je een halve pan chili verorbert voordat je een paar sixpacks bier naar binnen gaat tikken. Dat is gewoon de kat op het spek binden en dit zal zeker een ongewenst effect hebben.

Er zijn echter ook een aantal andere voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan ongunstige ontwikkelingen als het gaat om extra gasvorming in je darmen. Ga er wel vanuit dat, indien je last hebt van zwavelbommen waar een gemiddelde olifant trots op zou zijn, je dit niet één-twee-drie oplost.

Voedingsmiddelen die voor extra gasvorming zorgen

Er is en hele rits voedingsmiddelen die je het beste kunt ontwijken als het niet laten van scheten prioriteit heeft. Scheten laten ga je nooit uitbannen, dat zou ook heel ongezond zijn, maar je kan de minst gunstige voedingsmiddelen wel ontwijken.

Voedingsmiddelen die je het beste kan ontwijken:

 • Bonen, peulvruchten en koolsoorten – deze producten bevatten complexe suikers en zijn zodoende moeilijker af te breken.
 • Lactose – een deel van de bevolking reageert relatief slecht op lactose en een nog veel kleiner deel is intolerant voor deze soort suiker. Vermijd zuivel dus zoveel mogelijk als je last van je darmen krijgt ervan. 
 • Producten met veel zetmeel – aardappelen, mais, pasta en brood. Zetmeel zal niet volledig worden afgebroken en de productie van darmgas stimuleren.
 • Eten dat héél sterk gekruid is – een aantal smaakmakers uit de keuken kunnen een weerzinwekkend effect hebben op de geur van je scheten. Waarschijnlijk heb je hier wel ervaring mee, dus je weet dat dit je niet gaat helpen. 

Producten van de drogist

Er zijn een aantal middelen die je gewoon bij de drogist kan halen die je maag en darmen tot rust kunnen brengen:

 • Probiotica – bacteriën die je darmflora in de dikke darmen aansterken. Je brengt dus eigenlijk extra soldaten naar het front om de vertering makkelijker te maken.
 • Actieve houtskool – absorbeert een hele rits aan giftige stoffen in je lichaam. Wordt ook wel gebruikt als eerste hulp bij vergiftiging. Overigens volledig onschadelijk bij normaal gebruik.
 • Gaviscon – of een ander middel dat de overmatige productie van maagzuur tegengaat—en dus ook een opgeblazen gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je darmen tot rust komen.

Dit zijn echter allemaal oplossingen die in zeker zin pleisters op de wonde zijn. Aan de andere kant als je er merkbaar baat bij hebt, waarom niet? In het algemeen kun je na het drinken van bier echter wel stellen: if you can’t do the time, don’t do the crime!

Author

Write A Comment