Je bent na een aantal drankjes teveel vast weleens wakker geworden met barstende hoofdpijn en een compleet uitgedroogde mond. Je probeert vervolgens veel te drinken om deze nadorst te verhelpen. Helaas werkt dit niet erg goed. Waar ligt dat aan en kun je er iets aan doen?

Alcohol blokkeert een antidiuretisch hormoon dat vasopressine heet. Je plast daardoor eigenlijk gewoon teveel water uit. Hierdoor zullen een aantal organen uitdrogen, hetgeen significant bijdraagt aan een kater. Door Oral Rehydration Salts te gebruiken kun je dit voorkomen en de symptomen van een kater behoorlijk verminderen.

Het is bovendien een volledig onschuldig hulpmiddel—zonder bijwerkingen dat gewoon bij de drogist of de Kruidvat te koop is. Sinds ik dit simpele en goedkope middel heb ontdekt heb ik véél minder last van uitdroging na een avond flink doorzakken.

Ik ga je in dit artikel uitleggen wat Oral Rehydration Salts precies zijn en waarom dit zo effectief is in de strijd tegen een kater.

Wat zijn Oral Rehydration Salts Precies?

Oral Rehydration Salts zijn eigenlijk een simpele oplossing van zouten (vooral natrium en kalium) en glucose. Indien je deze in een een bepaalde verhouding aan water toevoegt, dan zullen je lichaamscellen veel beter in staat zijn het water dat je drinkt vast te houden.

De glucose zorgt er vooral voor dat de zouten beter worden opgenomen door de darmen. Deze zouten zorgen vervolgens voor een effectievere absorbtie van water in de darmwand. Het is eigenlijk de ideale verhouding om mensen met een vochttekort te helpen dit op een natuurlijke manier te herstellen.

Oral Rehydration Salts – dit is het merk dat bij mij thuis in het keukenkastje staat.

Hoe verlicht het mijn kater?

Als je veel alcohol drinkt dan onderdrukt dit de aanmaak van vasopressine aanzienlijk. Hierdoor krijg je te weinig signalen om vocht vast te houden. Je gaat vervolgens eigenlijk gewoon teveel plassen.

Na een avondje stevig drinken zal dit ervoor zorgen dat er een goede kans is dat je wakker wordt met flinke uitdrogingsverschijnselen. Als je dit niet gericht aanpakt, dan zal het een flinke invloed hebben op je kater—en dus de rest je dag.

Oral Rehydration Salts verhelpt op zich niet dat er teveel vocht je lichaam verlaat. Het zorgt er alleen voor dat je lichaamscellen effectiever – en meer – water vast kunnen houden. Hierdoor wordt het vochttekort dat ontstaat worden aangevuld.

Zodoende ben je niet volledig uitgedroogd en verlept als je opstaat. Het is een hele simpele en veilige manier om brakheid te voorkomen en een kater de kop in te drukken. Het scheelt – om in de context te spreken – echt een slok op een borrel.

Niet iedereen heeft evenveel last van uitdroging na het drinken van veel alcohol. Het zal voor de één dus meer voordelen opleveren dan voor de ander. Ik weet wel dat er in mijn directe omgeving veel mensen zijn die het echt als een wondermiddel zien.

Ok, maar hoeveel scheelt het in de praktijk voor je kater?

Uiteraard is dit van en aantal factoren afhankelijk. Het scheelt namelijk nogal hoeveel vocht je hebt verloren door te vaak naar het toilet te gaan. Daarnaast is de heftigheid van een kater afhankelijk van meerdere factoren zoals eerder aangegeven.

Maar goed, om niet om de hete brij heen te draaien: het zorgt ervoor dat je geen droge bek meer hebt in de ochtend. Je hoeft ook niet meer de halve dag te investeren om je vochttekort weer aan te vullen. Ik voel me er in ieder echt een stuk beter bij.

Als ik alléén ORS gebruik heb ik véél minder last van:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Onaangename smaak in mijn mond
  • Stramme spieren

Als ik geen compleet achterlijke hoeveelheden drank heb genuttigd de avond van tevoren, dan kan ik eigenlijk zoals normaal functioneren. Als het echt een gekkenhuis is geweest dan haalt het een ieder geval dat pijnlijke bonzende hoofd en het idee dat je 2 weken geen water hebt gedronken weg.

Het is echt wonderbaarlijk dat zo’n simpel en goedkoop middel een dusdanig grote impact kan hebben op je vochthuishouding. Mijn katers zullen in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn.

Probeer het gewoon een keertje, ik beloof je dat je er zeker geen spijt van gaat krijgen. Sterker nog, ik denk dat je jezelf afvraagt waarom je dit nooit eerder bent tegengekomen. Baat het overigens niet, dan schaadt het in ieder geval ook zeker niet.

Hou er wel altijd rekening mee dat er meer zaken moeten worden aangepakt om een fikse kater volledig aan banden te leggen. Dit zijn mijn persoonlijke aanbevelingen om katers zo goed mogelijk te voorkomen na een avondje los te zijn gegaan.

Gebruik van ORS door sporters

Ook sporters kunnen veel baat hebben bij Oral Rehydration Salts. Als je een flinke inspanning hebt geleverd verlies je vaak veel vocht, maar ook zouten die belangrijk zijn voor je vochthuishouding. Dit maakt het vaak lastiger om te rehydrateren en te herstellen.

Aangezien de zouten en de glucose in Oral Rehydration Salts zorgen in combinatie met het water ervoor dat je een bijna optimale opname van water hebt, kun je eerder en effectiever beginnen met herstellen. Daarnaast je zal de regulering van je vochthuishouding weer goed op orde zijn.

Essentieel in derdewereldlanden

Het middel wordt sinds begin jaren ’70 ook veel gebruikt in ontwikkelingslanden om uitdroging als gevolg van diarree tegen te gaan. In Westerse landen zorgt deze aandoening doorgaans niet voor levensbedreigende situaties. Dat is in armere landen echter anders.

Kindersterfte als gevolg van diarree is een relatief veelvoorkomende doodsoorzaak. Door ORS te gebruiken kan het sterftecijfer met wel 93% worden verlaagd. Naar verluid hebben zo’n 50 miljoen mensen hun leven te danken aan Oral Rehydration Salts.

Om die reden staat het ook op de WHO Model List of Essential Medicines. Daarnaast werd het door onder andere het Britse medische tijdschrift The Lancet beschreven als ‘mogelijk de belangrijkste medische vooruitgang van de vorige eeuw’.

Zelf ORS Maken

Aangezien Oral Rehydration Salts niet complex zijn samengesteld is het mogelijk om het ook zelf thuis te maken. Indien je de aanschaf ervan te duur vindt – of simpelweg op een dag geen ORS in huis hebt – dan is het niet lastig om dit zonder kennis of ervaring te fabriceren. Iedereen heeft normaal gesproken alles in huis om binnen een paar tellen zelf Oral Rehydration Salts te maken.

Het enige dat je namelijk nodig hebt is:

  • Keukenzout
  • Suiker
  • Schoon water

Ik doe dit zelf echter vrijwel nooit, omdat het wel van belang is dat de verhoudingen goed gebalanceerd zijn. Als ik ORS in zakjes koop ben ik daarvan verzekerd. Daarnaast kosten ze vrijwel niks, dus ik bespaar me altijd de moeite en kies voor de verpakte varianten.

Samenstelling:

  • 6 afgestreken theelepels suiker (25.2 gram)
  • Halve theelepel keukenzout (2.9 gram)
  • 1 liter schoon water

Het enige dat je vervolgens hoeft te doen is dit mengsel te blijven roeren, totdat de suiker volledig is opgelost. Meer dan dit heb je niet nodig om een goed alternatief voor Oral Rehydration Salts zelf thuis te maken.

Hoeveelheden en timing

Ook dit is een beetje afhankelijk van hoeveel ik gedronken heb. Als ik een avond flink ga stappen, dan drink ik thuis doorgaans 1 glas met ORS voordat ik begin met drinken. Omdat ik een semi-hypochondor ben neem ik er bij thuiskomst nog 1 of 2 glazen voor de zekerheid bij.

Dat laatste komt vooral omdat ik helemaal klaar ben met het hebben van flinke katers. Waarschijnlijk is deze hoeveelheid dus een beetje overkill. Begin dus eerst eens wat minder ambitieus en pas het indien nodig een volgende keer naar gelang je behoefte aan.

Voor de meeste mensen is 1 of 2 glazen bij thuiskomst namelijk meer dan voldoende. Het scheelt zo gigantisch veel ten opzichte van het drinken van 2 “normale” glazen water, dat je niet helemaal loco hoeft te gaan. Probeer zelf uit wat het beste werkt voor je. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld zult zijn.

Oral Rehydration Salts – dit is het merk dat bij mij thuis in het keukenkastje staat.
Author

Write A Comment