Tips tegen een kater die je regelmatig tegenkomt zijn doorgaans hooguit een druppel op een gloeiende plaat. Om een kater effectief aan te pakken zul je de zaken die in je lichaam fout gaan na het drinken van alcohol gericht moeten adresseren. Maar kun je nou eigenlijk echt effectief een kater voorkomen?

Je kan absoluut een kater voorkomen of op zijn minst sterk te verminderen. Zaak is dan wel dat je de fysiologische processen herstelt die door de inname van alcohol worden verstoord. Gelukkig zijn daar een aantal simpele en effectieve oplossingen voor die we uitgebreid gaan bespreken.

Het is verbazingwekkend dat er zo weinig realistische en behulpzame informatie te vinden is over het voorkomen of sterk verminderen van katers. De belangrijkste factoren zijn echter niet zo complex en met een paar effectieve supplementen aan te pakken.

Dit zijn de beste opties om een kater te voorkomen:

 1. Glutathion
 2. Oral Rehydration Salts
 3. Vitamine B12
 4. Curcuma

Deze middelen pakken de meeste afzonderlijke processen aan waardoor een kater ontstaat. Dit zal voor een duidelijk merkbaar verschil kunnen zorgen—daags na het drinken van teveel alcohol.

Het zijn dus absoluut géén legendarische kater tips die in de praktijk weinig of niks voor je kater doen, waardoor je alsnog brak wakker wordt. Daar kun je er namelijk meer dan genoeg van vinden op het wondere web.

Ik ben simpelweg gaan kijken hoe een kater werkt en welke oplossingen de wetenschap ons biedt. Dat ben ik vervolgens zelf uit gaan proberen en ik heb alleen de oplossingen geselecteerd die écht voor een groot verschil zorgen als je een kater wilt voorkomen.

Kater voorkomen of symptomen verlichten?

Er is een groot verschil tussen een kater preventief oplossen en de symptomen verlichten van een kater waar je reeds last van hebt. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, gaan we eerst bekijken hoe je een kater zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Een kater ontwikkelt zich niet alleen door een vochttekort. Er worden meerdere lichamelijke processen verstoord door de consumptie van alcohol.

Als je er namelijk voor kan zorgen dat je kater zich niet of veel minder sterk ontwikkelt, dan hoef je jezelf ook niet druk te maken om er weer vanaf te komen. Er zijn een aantal effectieve manieren om dat te realiseren.

Wat neem ik om een kater te voorkomen?

Persoonlijk heb ik een vast ritueel van supplementen innemen, die de meest vervelende symptomen van een kater voorkomen. Ik opteer altijd voor liposomale varianten van supplementen, aangezien de biologische beschikbaarheid van die supplementen veel hoger ligt.

De symptomen van een kater die we vooral aan willen pakken zijn:

 • Ziek of misselijk gevoel door te langzame afbraak van aceetaldehyde
 • Uitdrogingsverschijnselen vanwege tekort aan vasopressine
 • Beperken van cytokinen door ontstekingsreacties te verminderen

Deze supplementen kun je het beste innemen voordat je gaat drinken. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om ze vooraf te nemen, dan is het ook prima om ze in te nemen als je thuiskomt.

Deze oplossingen werken wat mij betreft het beste tegen een kater:


Glutathion

Mijn aanbeveling: LipoLife Glutathione.

Ideaal antikater supplement dat geheel op zichzelf een kater al voor een groot deel de kop indrukt. Als ik heb gedronken ga ik nooit slapen zonder glutathion in te nemen. Als je budget maar 1 supplement toelaat dan is dit absoluut de beste keuze.

Geschatte kosten – €49 per 20 doseringen

Glutathion is het meest effectieve supplement om een kater te voorkomen—waar ik in ieder geval weet van heb. Deze stof helpt significant bij het versneld afbreken van alcohol, maar vooral ook bij neutraliseren van aceetaldehyde, hetgeen je echt een flinke bak ellende bespaart.

Dit proces heeft wellicht de meeste invloed op het ontstaan van een kater. Het is dus absoluut essentieel om dit te adresseren als je van je katers af wilt komen. Suppletie van glutathion is zonder twijfel de meest effectieve manier om dit te doen.

Ik heb een tijdje de variant gebruikt in de vorm van capsules in plaats van de liposomale optie. Het nadeel daarvan is dat de glutathion voor een groot deel wordt afgebroken in de aminozuren waaruit het bestaat. Later gebruikt je lichaam vooral de cysteïne daarvan om weer opnieuw glutathion aan te maken.

De liposomale variant heeft een soort beschermlaagje om de glutathion heen, waardoor het tijdens de vertering niet wordt afgebroken. Daarnaast wordt een deel al meteen opgenomen in je mond als je het inneemt. Dit maakt het véél effectiever tegen een kater. Ik neem het bij voorkeur voordat ik ga slapen.

Aanbevolen dosering: 5ml (450mg L-glutathion)


Oral Rehydration Salts

Mijn aanbeveling: Care Plus Oral Rehydration Salts.

Het ontstaan van een vochttekort is één van de belangrijkste – en meest vervelende – oorzaken van een kater. Gelukkig is dit zowel gemakkelijk als goedkoop op te lossen door gebruik te maken van Oral Rehydration Salts.

Ik haal het zelf altijd in de winkel, maar je kan het thuis ook zelf maken door suiker en zout in een bepaalde verhouding aan water toe te voegen. Een oplossing die zo simpel is dat je echt een clown bent als je er geen gebruik van maakt, om de nadelen van een vochttekort te voorkomen.

Geschatte kosten – €6,95 per 12 doseringen

De reden dat ik dit supplement neem voordat ik begin met drinken is dat er tijdens het drinken al teveel vocht het lichaam verlaat. Alcohol zorgt ervoor dat je minder vasopressine aanmaakt, waardoor er meer vocht je lichaam verlaat dan er binnenkomt. Dat wil ik uiteraard voorkomen voordat het te laat is.

Je kan dit alom bekende probleem prima tackelen door Oral Rehydration Salts in te nemen. Deze simpele combinatie van een aantal mineralen en druivensuiker zorgt ervoor dat je veel makkelijker genoeg vocht vast kan houden. Neem voordat je gaat drinken een dosering zoals op de verpakking wordt geadviseerd. De rest gaat volledig vanzelf.

Het is bovendien volledig onschadelijk (mits je de geadviseerde richtlijnen aanhoudt) en het zal uitdrogingsverschijnselen vaak tot een minimum beperken. De eerste keer dat je het gebruikt is overigens echt geniaal. Je vraagt je meteen af waar je droge bek gebleven is zodra je wakker wordt.

Als je echt alles wilt weten over hoe ORS je kater kunnen verminderen, dan raad ik je aan om dit artikel eens goed door te nemen: Oral Rehydration Salts Tegen een Kater – Goedkoop en Effectief.

Aanbevolen dosering: zie verpakking


Vitamine B12

Mijn aanbeveling: Lipolife Hydroxy B12 SF Vitamine B12.

Een voedingssupplement van hoogwaardige kwaliteit met een zeer hoge biologische beschikbaarheid. Bovendien is het vrij scherp geprijsd.

Geschatte kosten – €22 per 60 doseringen

Als je alcohol drinkt dan heeft dit een negatief effect op de hoeveelheid vitamine B12 in je lichaam. Normaal gesproken is het niet lastig om aan voldoende vitamine B12 te komen door middel van je voeding. Het drinken van alcohol is echter een flinke aanslag op deze vitamine.

Het goede nieuws is dat vitamine B de enige soort wateroplosbare vitamine is waar je een voorraad van kan opslaan. Het is daarom mogelijk om een buffer op te bouwen voordat je een sloot alcohol naar binnen gaat werken. Dat kan prima met liposomale vitamine B12.

Als je lichaam een auto zou zijn dan kun je Vitamine B het beste zien als smeerolie. Het doet op zichzelf niet heel veel actiefs, maar het zorgt ervoor dat een hoop andere processen vlekkeloos en soepel verlopen. Net als smeerolie in een auto is vitamine B12 erg belangrijk voor je lichaam.

Vitamine B12 kan je helpen met:

 • De opname van andere vitamines die je nodig hebt
 • Hersenfuncties (alertheid)
 • Zenuwstelsel (trillende handen, motoriek)
 • Opname van mineralen (waaronder magnesium, fosfor en kalium)
 • Energie (het aantal en de energievoorziening van rode bloedcellen)
 • Spijsvertering (gevoelige maag na een avond drinken)

Allemaal zaken die het je kunnen helpen bij het frisser, alerter en vitaler zijn na een avond alcohol drinken. Als je eenmaal gewend bent aan suppletie van vitamine B12, dan ga je het echt missen op de dagen dat je het niet doet wanneer je hebt gedronken.

Vitamine B12 zorgt er dus niet zozeer voor dat je jezelf een stuk minder slecht voelt na een avond snoeihard drinken. Het helpt je eigenlijk met jezelf hetzelfde te laten functioneren als op dagen dat je géén kater hebt. Dit kan het verloop van je dag aanzienlijk prettiger laten verlopen.

Aanbevolen dosering: 1 pipet op de dag dat je drinkt en 1 pipet de dag erna.


Curcuma

Mijn aanbeveling: Lipolife Curcumin C3 complex.

Relatief goedkope optie, zonder op kwaliteit in te leveren. Daarnaast zéér hoge biologische beschikbaarheid door de liposomale beschermlaag.

Geschatte kosten – €45 per 25 doseringen

Curcuma is één van die voedingsstoffen die onder de radar vliegen als het gaat om bekendheid en effectiviteit. Dit is erg vreemd omdat de resultaten uit onderzoek spectaculair zijn te noemen.

Met betrekking tot  kater tips heeft curcuma een aantal voordelen waar je – zeker op de langere termijn – extreem veel baat bij hebt. Zo is aangetoond dat het significant:

 • Cellen herstelt in de hersenen
 • Ontstekingsreacties vermindert
 • Afbraak van toxische stoffen bevordert
 • De lever actief beschermt
 • Het immuunsysteem ondersteunt

De belangrijkste reden die hierboven genoemd wordt om je kater te voorkomen is het verminderen van ontstekingsreacties. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van een verhoogde aanwezigheid van cytokinen.

Dit feit zorgt er op zichzelf al voor dat je een aantal symptomen van een kater sterk kan reduceren. Je pakt hiermee een van de hoofdzaken aan waardoor een kater eigenlijk ontstaat.

Ook als ik nooit alcohol zou drinken dan was dit een supplement dat ik standaard zou gebruiken, omdat het zoveel aantoonbare voordelen heeft voor je lichaam.

Aanbevolen dosering: 10ml (340mg curcuma)


Reeds bestaande kater verlichten?

We hebben tot nu toe de echte hoofdzaken besproken om een kater zoveel mogelijk te voorkomen. Als je om wat voor reden dan ook toch een flinke kater hebt—probeer de onderstaande zaken – buiten de eerder genoemde opties –  om deze zo snel mogelijk te verlichten.

ORS nemen als je wakker wordt

Je wilt Oral Rehydration Salts het liefst innemen als je wakker wordt. Als je ze niet in huis hebt, dan is het ook mogelijk om het gewoon zelf te maken. Ondanks dat je waarschijnlijk een flink vochttekort hebt, kan ORS ervoor zorgen dat je dit in no-time op kan lossen.

Als je het “gewoon” wilt doen door veel water te gaan drinken, dan ben je vaak uren bezig voordat je het idee hebt dat al dat drinken zoden aan de dijk zet. Het bespaart je gewoon een hoop tijd en verlicht snel je kater.

Vitamine B12 of Vitamine B Complex innemen

Zoals al eerder aangegeven kan het zo zijn dat je vitamine B voorraden geleegd zijn door je drankgebruik. Het is beter om dit meteen aan te pakken en te voorkomen, maar als dit niet gelukt is dan kun je het de dag erna alsnog doen.

Het zal je – handig als je bijvoorbeeld moet werken – helpen om zowel mentaal als motorisch sneller te herstellen van je kater. Zonder suppletie zal dit op de dag van je kater niet afdoende herstellen. Absoluut een goed idee om alsnog te nemen als je het vergeten bent.

Kokoswater drinken

Wat ik zelf altijd doe voor ik ga slapen en als ik wakker word is kokoswater drinken. Buiten het feit dat het een prima bron van hydratatie is – en bovendien vrij isotoon – zitten hier relatief veel elektrolyten in.

Elektrolyten zijn een aantal mineralen (kalium, magnesium, natrium en calcium) die zéér belangrijk zijn voor je vochthuishouding. Ze bepalen om het omslachtig te zeggen hoe het vocht verdeeld wordt in je lichaam.

Ook sporters maken vaak gebruik van elektrolyten om hun vochthuishouding te optimaliseren. Door kokoswater te drinken zorg je ervoor dat dit geregeld is. Zoek zelf even uit welk merk kokoswater je het lekkerst vindt, daar kan nogal wat verschil in zitten.

Voldoende water blijven drinken

Uiteraard wist je dit al, maar ik zal het voor de volledigheid toch even vermelden. Tijdens het drinken van alcohol, maar ook zeker voor het slapen gaan en als je wakker wordt. Liever een glas teveel dan te weinig.

Het feit dat je enkele voorzorgsmaatregelen hebt genomen tegen uitdroging, zorgt er uiteraard niet voor dat je geen water meer hoeft te drinken. Probeer jezelf er dan ook altijd aan te laten herinneren.

Multivitamine innemen

Een goeie multivitamine kan nooit kwaad op de dag dat je drinkt en de dag erna. Het gaat geen wereld van verschil opleveren, maar het kan geen kwaad om alle puntjes op de i te zetten. Als je toch al bezig bent met je kater te tackelen, dan kan die multivitamine er ook nog wel bij.

De eerdere supplementen die je hebt ingenomen zorgen er bovendien voor dat je deze vitaminen goed kan opnemen. Op die manier heb je er maximaal plezier van.

Taurine gebruiken

De stof taurine ken je wellicht van de vele energiedranken die verkrijgbaar zijn. Het is een prima middel dat je van extra energie kan voorzien op de dag dat je normaal gesproken een kater zou moeten hebben.

Ook als je jezelf eigenlijk best wel prima voelt, dan kan dit net dat laatste zetje zijn dat je nodig hebt om er vol tegenaan te gaan, ondanks dat je de dag ervoor los bent gegaan.

Fysiologische oorzaken van katers – meer informatie over hoe een kater eigenlijk ontstaat.
Author

1 Comment

 1. Dennis Kelper Reply

  Alle spulletjes kopen was wat duur voor mij dus ik heb alleen de glutathion en de ORS besteld. Van het weekend goed losgegaan en ik kan niet anders zeggen dan dat het echt een wereld van verschil maakt! Tnx!

Write A Comment