Veel mensen nemen voordat ze gaan slapen paracetamol tegen een kater. Ik ken heel wat mensen die erbij zweren, maar werkt het eigenlijk wel en wat doet het dan voor je kater?

Paracetamol helpt niet tegen een kater. Het bevat geen actieve stoffen die de symptomen van een kater voorkomen en als pijnstiller werkt het bovendien maar 3-4 uur. Het zal dus meestal uitgewerkt zijn als je wakker wordt en geen voordelen hebben in de strijd tegen een kater.

In dit stuk gaan we kijken hoe paracetamol werkt en waarom het zo populair is bij mensen die een een kater willen voorkomen of verlichten. Daarnaast zullen we twee andere gangbare pijnstillers bespreken om te bepalen of deze van waarde zijn in de strijd tegen een kater.

Theorie achter paracetamol tegen katers

De meeste mensen denken niet na waarom ze paracetamol innemen als ze thuiskomen na een avond flink drinken. Het enige dat je doorgaans hoort is dat het gewoon goed werkt voor de persoon in kwestie.

Dat ziet er in de praktijk ongeveer zo uit:

  • Drink een sloot alcohol en daarna nog wat meer
  • Neem bij thuiskomst 2 paracetamols in
  • Drink er 2 glazen water bij

Na deze voorzorgsmaatregelen met als doel je kater te verzachten ga je slapen. Vervolgens verwacht je dat de paracetamol die je hebt ingenomen een aantal ondefinieerbare zaken voor je op oplost, waardoor de symptomen van een kater worden verholpen.

Zoiets ongeveer toch? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dit is zo ongeveer mijn denkproces altijd geweest. Stilt pijn, dus zal wel nuttig zijn voor mijn kater. En soms voel ik me ook beter. Ofzo.

Als het werkt, wat is het probleem dan? 

Het probleem is dat paracetamol geen enkele aantoonbare eigenschap heeft die iets voor je kan betekenen met betrekking tot het ontstaan van een kater. En de enige werkzame stof die paracetamol bevat is… paracetamol. 

Hoe vaak is je kater significant minder heftig als je na een avond flink zuipen bij thuiskomst paracetamol hebt ingenomen? Dat is nog best lastig waar te nemen, maar mijn ervaringen zijn niet bijzonder rooskleurig te noemen.

kater paracetamol
De ene kater is de andere niet

Ik heb zelf namelijk ook vaak genoeg pijnstillers ingenomen na een avond drinken, met wisselend resultaat. Dat kan variëren van geen enkel waarneembaar effect tot het idee dat mijn kater meeviel.

Dat is eigenlijk ook meteen het probleem probleem waarmee je te maken krijgt bij deze anekdotes. De ene kater is de andere namelijk niet. Dat verschilt nogal per keer en je kan een bak factoren opnoemen die daar invloed op hebben.

Wanneer je het gevoel hebt door een vrachtwagen te zijn overreden, dan bedenk je in foetushouding dat je truc niet heeft geholpen. Als je daarentegen relatief fris wakker wordt, dan heeft de paracetamol op een magische manier zijn werk gedaan.

Niet echt een goed meetbare situatie dunkt me. Het is wellicht handiger om eerst eens te gaan kijken wat paracetamol eigenlijk doet, maar ook wat het niet doet. Want weet jij zelf eigenlijk hoe een pijnstiller werkt?

Waarom paracetamol niet werkt tegen katers

Een kater ontstaat omdat alcohol een aantal verschillende processen verstoort in je lichaam.  Je kunt dingen die inwendig in de soep lopen vervolgens oplossen door de oorzaken te adresseren.

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Aanwezigheid van teveel aceetaldehyde
  • Dehydratatie door onderdrukking van vasopressine
  • Verhoogde aanmaak cytokinen vanwege ontstekingsreacties
  • Kwalitatief slechte slaap vanwege glutamine-rebound
  • Consumeren van veel congeneren

Paracetamol verhelpt geen enkele oorzaak in dit rijtje. Dat is ook niet zo gek, aangezien dit ook helemaal niet is waar dit middel voor bedoeld is of waar het voor gebruikt wordt in de medische wereld.

De vraag is dus, wat verwacht je dat paracetamol voor je gaat doen als je het inneemt voordat je gaat slapen? Waardoor gaat het positieve effecten voor je teweegbrengen? Meer dan een eeuw aan onderzoek heeft deze effecten namelijk niet kunnen achterhalen. 

Maar het verlicht toch pijn?

Dat is waar. Het verlicht absoluut pijn, maar dat doet het maar voor een paar uurtjes. Als jij gaat slapen dan is dat meestal voor meer dan 3-4 uur. Als je wakker wordt dan is de pijnstillende werking van paracetamol al lang niet meer actief.

Daarnaast is een kater niet echt een voorbeeld van pijn. Althans, het heeft relatief weinig te maken met signalen die je hersenen van je zenuwstelsel ontvangen. Laat dat nou net een van de weinige zaken zijn waar paracetamol effect op heeft.

Je kan hooguit denken aan het verzachten van hoofdpijn die zich mogelijk later ontwikkelt. Voor de rest zit een kater in het hoekje misselijkheid, uitdroging en een slaaptekort.

Daar is geen pijn aan te stillen. Al helemaal niet als je de paracetamol inneemt vóór je gaat slapen. Als er al voordelen waren aan paracetamol tegen een kater, dan pluk je er tijdens je slaap zeker niet de vruchten van.

Enige voordeel van paracetamol innemen

Er is wel één ding dat paracetamol innemen voordat je gaat slapen voor je kan doen. Dat heeft niks te maken met de paracetamol zelf, maar de meeste mensen drinken een flinke hoeveelheid water erbij.

Nou gaat dat op zichzelf geen gigantische zoden aan de dijk zetten, maar het heeft (naast mogelijk een placebo-effect) absoluut een positieve invloed op het voorkomen van een kater. Je gaat op die manier namelijk uitdroging tegen. 

Alléén water drinken is echter niet bijzonder effectief –en uitdroging is ook maar een deel van de problematiek die je een kater noemt. Om een kater écht aan te pakken zul je uit een ander vaatje moeten tappen.

Het zal absoluut beter werken dan helemaal géén water drinken voordat je gaat slapen. Het meest effectieve effect van paracetamol innemen voor je kater is dus hoogstwaarschijnlijk het water dat je erbij drinkt. 

Wat doet paracetamol dan wel?

Paracetamol is de meestgebruikte pijnstiller in Nederland. Het wordt doorgaans gebruikt vanwege zijn -jawel – pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen. Een tablet bevat doorgaans 500mg paracetamol—samen met nog wat hulpstoffen.

Het heeft best lang geduurd voordat de werking van paracetamol begrepen werd. We weten al heel lang dát het werkt, maar wat het exact doet hebben we vrij recent pas kunnen achterhalen. 

Pijnstillende eigenschappen

Een Brits onderzoek heeft de pijnstillende werking van paracetamol eindelijk weten te achterhalen. Simpel gezegd zorgt ervoor dat je lichaam een stof genaamd NAPQI vrijgeeft als je paracetamol neemt.

Deze stof activeert vervolgens een eiwit (TRPA1) aan de oppervlakte van bepaalde zenuwcellen. Dit zorgt ervoor dat de informatie wordt verstoord die naar je hersenen wordt gestuurd wanneer er iets misgaat.

Paracetamol vermindert de registratie van pijnprikkels

Je registreert dus gewoon niet genoeg signalen die je hersenen kunnen vertalen in een onaangenaam gevoel. Hierdoor zal het ervaren van pijnprikkels in verschillende delen van het lichaam worden onderdrukt.

Het is overigens niet zo dat paracetamol alleen werkt op plaatsen waar je het nodig hebt. Door je hele lichaam worden zenuwcellen beïnvloed op deze manier. Je kunt dit dus niet specifiek aansturen of uitschakelen.

Koortsverlagende eigenschappen 

Paracetamol staat erom bekend dat het een zeer veilig middel is om koorts te verlagen. Het heeft namelijk invloed op het deel van de hersenen – de hypothalamus om preciezer te zijn – dat je lichaamstemperatuur reguleert. 

Paracetamol is overigens niet ontstekingsremmend – hetgeen een andere manier is om koorts in een aantal gevallen te verlagen. Doorgaans wordt er pas naar alternatieven gekeken als de koorts niet zakt na het innemen van paracetamol.

Hoe zit het met ibuprofen en aspirine?

Ondanks dat aspirine en ibuprofen beiden anders werken dan paracetamol, geldt ongeveer hetzelfde principe voor deze middelen. Je hebt gewoon erg weinig aan pijnstillers om de reeds benoemde redenen—als je ze inneemt als je thuiskomt na een avond drinken.

Je gaat je pijn stillen terwijl je slaapt. Lekker nuttig. Voor de rest is het niet meer dan een mythe dat je katers minder worden door als je een paar pijnstillers neemt voordat je gaat slapen. Neem dan liever een extra glas water.

Ontstekingremmende eigenschappen

Er is wel een verschil met paracetamol dat eventueel gunstig kan zijn met het oog op de ontwikkeling van een kater. Beide middelen hebben – in tegenstelling tot paracetamol – ontstekingsremmende eigenschappen.

Ontstekingsreacties zijn namelijk een van de indirecte oorzaken van de ontwikkeling van katers. Het kan dus potentieel de verhoging van cytokinen tegengaan, hetgeen voordelig kan zijn om een kater te voorkomen.

Dus deze middelen werken wel goed tegen een kater?

Je moet je bij de effecten van ibuprofen en aspirine niet teveel voorstellen. In zoverre, het gaat geen gamechanger worden als het gaat om je katers. Er zijn een aantal middelen die veel effectiever zijn om een kater te voorkomen.

Een bijkomend probleem is namelijk dat deze middelen mogelijk zwaar kunnen zijn voor je maag en je lever. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen dat deze organen reeds in slechte conditie verkeren als je veel hebt gedronken.

Het is dus niet raadzaam om een extra duit in het zakje van je lever en je maag te doen. Het voordeel dat ibuprofen eventueel kan opleveren weegt totaal niet op tegen deze mogelijke nadelen.

Wel of geen pijnstillers tegen een kater?

Geen pijnstillers tegen een kater. Het heeft gewoon bijzonder weinig tot helemaal geen positief effect. Daar staat tegenover dat het je maag en lever mogelijk wel kan belasten. Al met al dus een matig plan.

Luister, als jij wakker wordt met barstende hoofdpijn vanwege het zuipen de avond ervoor en je wilt daar een pijnstiller voor nemen—doe je ding.  Doe je dit echter voordat je gaat slapen met het idee dat je kater dan minder heftig is, dan stel ik een aantal alternatieven voor die véél effectiever zijn. 

Het nemen van pijnstillers voordat je gaat slapen heeft namelijk weinig zin. 

 

Author

Write A Comment